Buteljer och flaskor i långa banor
Publicerat: 23 feb, 2021Ölbuteljer, brännvinsflaskor och en fältflaska till Svenska armén är några exempel på föremålen ur en stor och fin samling glasflaskor, som nu finns på Jönköpings läns museum.
I slutet av förra året fick Länsmuseets ta emot en riktig ”julklapp” – en välbevarad samling av glasflaskor från Sunds glasbruk, ett glasbruk som tidigare funnits i vårt län. Givaren är Lars-Göran Sundahl i Huskvarna, vars farfar, Axel Sundahl, arbetade som glasblåsare vid Sunds glasbruk i 30 år. Givarens far, Jalmar Sundahl, var som 14-åring hyttpojke på glasbruket.
Sunds glasbruk i Jönköpings län
Glasbruket i Sund, Järsnäs socken, grundades 1874. Det var ett så kallat emballageglasbruk med hantverksmässig tillverkning. Här tillverkades buteljer och flaskor av de mest skiftande slag, såsom sprit-, vin, öl- och medicinflaskor, liksom vattenpluntor till armén. Även en av Sveriges första mjölkflaskor tillverkades på bruket med början 1898. Här uppfanns även en patentkork 1902, en glaspropp med bygel, den så kallade Strandhs patentpropp.
Sunds glasbruk i Äng
För att kommare närmare järnvägen flyttades glasbruk från Sund till Äng i Barkeryds socken 1914/1915. Därmed blev hanteringen av både råvaror och färdiga produkter enklare och billigare. Glasbruket i Äng drevs fram till 1928. Året innan hade företaget Surte-Liljedal tagit över glasbruket, men lade ner det året efter.
Hobbyarbeten
Gåvan från december 2020 innehåller också några hobbyarbeten. Det är föremål som glasblåsarna tillverkade av spillmaterial på lediga stunder, för egna behov eller för att sälja och få lite extra inkomster.

Glasblåsare i arbete på Sunds glasbruk.
Lästips:
Sundahl, Lars-Göran (2016). Svenska buteljglasbruk under 150 år.
Nordström, Olof (1962). Svensk glasindustri 1550-1960: lokaliserings- och arbetskraftsproblem.
Fogelberg, Torbjörn (1960). Sunds glasbruk. Småländska kulturbilder 1960. Jönköpings läns museum.
Foto: Albin Hovlin, Jönköpings läns museum
- Brännvinsflaska med ”Kinnekullebotten” med kula. Många av flaskorna från Sunds glasbruk fick en kula under den förhöjda bottnen.
- Brännvinsflaska med ”Kinnekullebotten”. Buteljen är tillverkad för klart okryddat brännvin. Klart glas användes för att innehållets äkta färg inte skulle missfärgas av glasets färg (estetisk funktion).
- Vinflaska, fransk modell för export till Frankrike. Flaskan tillverkades även i grön färg.
- Flaska för skosvärta tillverkad för Tekniska fabriken i Svedala.
- Specialflaska, från en så kallad noll-serie. Ibland tillverkade glasbruket 50-100 flaskor av en viss modell, som prov för nya kunder.
- Fältflaska, vattenflaska för svenska armén. Glasproppen är den så kallade Strandhs patentpropp.
- Glaskulor tillverkade som hobbyarbete av glasblåsare vid Sunds glasbruk.
- Brevpress tillverkad som hobbyarbete 1907 av glasblåsaren Axel Sundahl.
- Ljusstake av glas och invändigt försilvrad, ”fattigmanssilver”, tillverkad som hobbyarbete av glasblåsaren Axel Sundahl. Försilvringen utfördes i bostadens kök.
Du kan se alla föremålen i gåvan på Digitalt Museum.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter

Maria Ridderberg
Intendent samlingar
Skriv ut sida
Bilder


